Back to Top

ДІАГНОСТИКА, ПРОТЕЗУВАННЯ, ІНШІ ПОСЛУГИ

 


Грамотна діагностика є запорукою проведення правильного лікування. Як і будь-якої іншої медичної галузі, в стоматології від якісної діагностики залежить постановка правильного діагнозу, і, як наслідок, вибір ефективного методу лікування. Розберемося докладніше, які методики діагностики застосовуються при захворюваннях зубів та ясен.

Діагностування найпоширенішого стоматологічного захворювання
Одним з найпоширеніших діагнозів у стоматології є карієс . Як правило, карієс виявляють вже у запущеній стадії, коли інфекція проникає у пульпу зуба, тобто розвивається пульпіт. Пульпіт є наслідком каріозного процесу, який не був своєчасно діагностований та вилікований. 

Своєчасна та грамотна діагностика стоматологічних захворювань – це відмінна профілактика карієсу, пульпіту та інших захворювань зубів та ясен. Діагностика починається з огляду порожнини рота та збору анамнезу пацієнта. 

Лікар-стоматолог з’ясовує у пацієнта такі моменти, як:

характер болю та його періодичність
коли зуб болить (денний чи нічний час доби)
чи є реакція на температурні подразники (гарячі та холодні напої та продукти харчування)
лікувався цей зуб раніше і т.п
Методів діагностування карієсу кілька, все залежить від того, на якому етапі вони виробляються:

Візуальний огляд ротової порожнини
Фахівець за допомогою спеціального дзеркала проводить огляд ураженого зуба, оцінює зміни відтінку зубної емалі, наявність пломби, сколу чи іншого ураження.

Метод зондування
Зондування допомагає виявити рівень пошкодження зубної емалі.

Перкусія
Перкусія – методика постукування по зубі, за допомогою якої вивчають стан пародонтальних тканин.

Фарбування
Метод полягає у застосуванні спеціального розчину, який наноситься на зубну поверхню та виявляє наявність або відсутність каріозного утворення на ранній стадії.

Електроодонтодіагностика
Застосовується при виявленні пульпіту, суть електроодонтодіагностики полягає у впливі на уражений зуб струмом.

Рентгенографія
Для оцінки стану одного чи кількох зубів використовується радіовізіографія. Метод дозволяє стоматологу встановити діагноз, вивчити анатомію зуба, а також провести контроль терапевтичного лікування. 

Для того, щоб оцінити стан відразу обох щелеп, використовується панорамний знімок. Ортопантомограма дає можливість:

виявити точну кількість постійних зубних одиниць, зокрема зачатки зубів мудрості;
поставити точний діагноз;
проконтролювати проведене лікування
Найточніший вид діагностики, що дозволяє виявити наявність стоматологічного захворювання на будь-якій стадії та підібрати найкращий варіант лікування – томографія у 3D форматі.

Найсучаснішим методом рентгенографії є ​​комп’ютерна томографія. За допомогою томографії можна отримати знімок всієї зубощелепної системи у форматі 3D.

Можливості 3D комп’ютерної томографії у стоматології:

виявлення різних аномалій зубощелепної системи
оцінка стану ретинованих зубів
аналіз стану кісткової тканини
вивчення пазух носа
Комп’ютерна томографія у 3D форматі проводиться перед імплантацією зубів, перед початком ортопедичних робіт, перед ортодонтичним лікуванням тощо. Томографія є найінформативнішим методом дослідження, що дозволяє виявити стоматологічне захворювання на його ранній стадії розвитку.

Крім цього показаннями для проведення є:

травмування зубочелюсного аппарату
патології пазух носа
контроль лікування зубних каналів
діагностика прихованих патологій

Протезування – це відновлення естетики та функцій втрачених чи зруйнованих зубів. На сьогоднішній день протезування зубів є найбільш затребуваною областю, що швидко розвивається, в стоматології. Зумовлено це тим, що відновлення зубного ряду – необхідна процедура не лише з естетичного погляду, але й здоров’я організму людини.

В результаті відсутності одного або декількох зубів, після певного часу, решта зубного ряду почне зміщуватися. Через це зуби можуть хитатися, порушуються жувальні функції, що може негативно позначитися на системі травлення та здоров’я всього організму людини в цілому. Саме тому при втраті зуба не потрібно зволікати з його відновленням.

Стоматологія доктора Буня може запропонувати цілу низку різних послуг у галузі ортопедії, здатних допомогти навіть у найважчих ситуаціях